pátek 12. září 2014

Rozhledna Bohdanka

Bohdanka je rozhledna, která se nachází severovýchodně obce Bohdaneč na Kutnohorsku v nadmořské výšce 498 m. Kóta patří geomorfologicky Třebětínské pahorkatině, západní části Světelské pahorkatiny.


Rozhledna byla vybudována v rámci projektu "Rozhlédni se okolo Bohdanče" (společně s dvěma naučnými stezkami). Netradiční dílo z dřevěné kulatiny s kovovými spoji je společnou prací ČVUT Praha a VUT Brno, stavbu provedla v období podzim 2010 - duben 2011 společnost PSK a.s. Zlín. Z celkových nákladů 18,3 mil. korun obec investovala 1,3 mil. korun, dále to byla dotace z ROP Středočeského kraje 16,9 mil. korun (z toho 15,5 mil. z EU). Věž se základnou 8 m je svoji výškou 52,2 m je nejvyšší svého druhu v ČR i v Evropě. Má dvě vyhlídkové plošiny, odpočinkovou ve výšce 22,5 m a výhledovou ve výšce 42 m, na kterou vede 216 schodů. Slavnostní otevření proběhlo 14. května 2011.

Tolik popis z internetu. My jsme se na toto místo vydali v neděli po obědě. Využili jsme tak asi jeden z posledních slunných víkendů k výletům.
Auto jsme zaparkovali asi sto metrů pod rozhlednou.

Pod rozhlednou je kiosek kde si zakoupíte vstupenky a můžete se občerstvit. My jsme si na cestu k autu koupili výbornou zmrzlinu. Stoupání po schodech je celkem pohodlné, ale nekonečné :-) Nahoře vás ovšem čeká parádní výhled na okolní krajinu. Louky, lesy, rybníky, švestkový sad, hřbitov za vsí, pole a statky, za lesem elektrárna Chvaletice a při dobré viditelnosti i část Krkonoš a Orlických hor.



Pokud dole byl mírný vánek, nahoře to pěkně foukalo. I tak jsme tam vydrželi ze všech návštěvníků nejdýl :-)
Zbylé obrázky opět najdete v galerii.
Tak ještě jeden pohled a jedeme dál.

Když už jsme byli v těhle končinách, tak jsem si usmyslela, že se pojedeme podívat na Sázavu, kam jsme dřív jezdili na vypůjčenou chatu. Auto jsme nechali na louce před nějakým rekreačním zařízením a prošli se podél Sázavy asi půl kilometru až k chatě.


Počasí nám přálo a tak jsme měli hezký výlet.
.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář.

Na svatého Valentýna

 Tak nějak se událo, že na tento svátek, který jsem nikdy moc neuznávala, nám vyšlo výročí svatby. Já chtěla původně úplně jiné datum, ale t...