neděle 12. února 2017

Karlštejn

Moje předsevzetí z přelomu roku, že každý měsíc pojedeme alespoň na jeden výlet, jsme pro měsíc únor splnili dnešní návštěvou Karlštejna. Zimní prohlídka se mi jevila jako zajímavá i příslibem absence davu turistů. Vyjeli jsme krátce po osmé hodině a na místě byli v deset. Zaparkovali jsme na centrálním parkovišti a vydali se vzhůru do kopce na hrad. Opravdu jsme ulicí stoupali sami, jen pod hradem nás předjel kočár s turisty zachumlanými do dek. Myslím, že nám bylo líp, výstupem jsme se pěkně zahřáli Usmívající se.

Na hradě už pár turistů bylo a my jsme stihli prohlídku v češtině v jedenáct hodin. Ve skupině s námi bylo asi deset studentů z USA, kteří studují v Praze a takto se asi zdokonalují v češtině . Paní průvodkyně byla velice milá a průběžně se jich ptala jestli rozumí a výklad vedla hlavně k nim. Vznikla tak i jedna mile humorná situace, kdy paní vykládala o patronech českého národa v podobě svatých (Prokop, Václav, Ludmila...) a jeden z nich se zeptal jestli mezi ně patří i Masaryk Smějící se.

A takhle to dnes na Karlštejně vypadalo.











Když jsme scházeli dolů k autu, tak už jsme potkávali větší či menší skupinky návštěvníků. A protože nám během prohlídky řádně vyhládlo, rozhodli jsme se zajet na oběd do Hlásné Třebáně do restaurace u Máni. Jenže ouha, parkoviště narvané a tak jsme zajeli až do Mořiny do hostince Na Růžku. Dobře jsme se najedli a za slušnou cenu v příjemném rodinném prostředí a pokračovali ještě k jedné místní atrakci. Ale o tom bude až další článek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář.

Na svatého Valentýna

 Tak nějak se událo, že na tento svátek, který jsem nikdy moc neuznávala, nám vyšlo výročí svatby. Já chtěla původně úplně jiné datum, ale t...